dijous, 21 de novembre del 2013

Programació de la pràctica pedagògica i observació de les diferents intervencions assessores (8 sessions).

Objectius: Donar resposta alternativa a les necessitats educatives dels alumnes.

Descripció del treball realitzat, acords prioritzats, compromisos:
Re-disseny i temporalització del projecte de millora conjuntament amb els responsables del projecte així com els professionals externs que col·laboren. Recerca de documentació al centre sobre els subjectes d’intervenció i de la legislació vigent i recerca d’informació i material bibliogràfic sobre intervenció amb els alumnes en situació de risc social a diferents departaments així com al centre de recursos pedagògics. Entrevistes amb els professionals i alumnat del centre, per tal de saber quines son les diferents perspectives i/o opinions des de les que es veu el projecte AVANT i que consideren que pot canviar. Revisió de les activitats que es realitzen.


Recollida, revisió i anàlisi del material existent: 
  • Observació de les diferents intervencions que es realitzen i de la pràctica educativa.
  • Observació de la consistència teòrica i pràctica de la proposta i millora metodològica, si és coherent, si les modalitats d’intervenció son variades i també si tenen en compte les especificats dels alumnes. 
  • Elaboració graella d’observació sistemàtica amb les dimensions metodològiques que s’han d’avaluar. 
  • Observacions personals: durant les darreres vuit sessions, he tingut l’oportunitat de participar més activament en la millora del projecte (proposat) així com en les diferents coordinacions amb els serveis externs al centre. Ha sigut molt enriquidor el fet de poder treballar amb professionals de diferents àrees, implicats en un mateix projecte.
Avaluació: El grau de satisfacció del projecte de millora per part del centre i dels alumnes és alt, a les activitats que hem realitzat al centre (cuina, reparació de material, restauració de la fusta, jardineria…entre d’altres) i també a les practiques a les empreses externes al centre. En relació als acords amb la coordinació del projecte hi ha una participació i implicació molt activa per totes les parts facilitant les tasques dins i fora del centre.

Cites bibliogràfiques: Cal donar molta importància a les cites bibliogràfiques ja que donen sentit d’alguna manera a les diferents perspectives com a base del procés educatiu que es porta a terme:

Com a suport en aquest procés de millora, la que cito a continuació és una de les consultes ja que dona pautes molt interessants respecte a la praxis educativa i com adequar i adaptar aquesta a les necessitats de l’alumnat:

  • Fernández Sierra, J. (1995). El trabajo docente y psicopedagógico en educación secundaria. Málaga: Aljibe. 
Alhora de relacionar la intervenció que es realitza als centres de secundària amb l’adaptació al currículum en aquesta etapa. És molt important complementar aquesta lectura amb altres més actuals, ja que s’ha produït una actualització de les noves lleis educatives:
  • Fernández Sierra, J. (1993). Orientación profesional y currículum de secundaria. La educación socio-laboral y profesional de los jóvenes. Málaga: Aljibe.
  • Rincón, D. del (2001). Presente y futuro del trabajo psicopedagógico. Barcelona: Ariel. 
  • Rincón, D. del, López, V. y Palomares, M.C. (2000). La intervención psicopedagógica en secundaria. Cuenca: Universidad de Castilla-La Mancha.
Una de les pàgines webs consultades i que considero que en aquesta fase, té molt d’interès i importància és:

dilluns, 18 de novembre del 2013

Aprofundiment en el projecte i valoració les necessitats/mancances que presenta (recull les primeres 6 sessions).

Objectius: Reduir l’abandonament escolar.

Descripció del treball realitzat, acords prioritzats, compromisos: Valoració de les de necessitats del projecte, conjuntament amb els responsables del projecte al centre. Entrevista amb la tutora del projecte AVANT i tutors/es dels diferents 4rts als que assisteixen els alumnes, per tal de definir les possibilitats de millora del projecte amb la demanda real, com així, les necessitats específiques dels alumnes.

-Coordinació amb l’EAP i el responsable del projecte i del seguiment del projecte.
-Recollida del material existent en el propi centre.

Recollida, revisió i anàlisi del material existent: Al centre el material existent és en relació als objectius i informació destacable sobre el projecte així com els resultats dels anys anteriors. (afegiré enllaç dels documents.) 

Observacions personals: dificultats alhora d’establir un horari per tal de realitzar les coordinacions ja que depèn dels horaris de tots els components. En alguna ocasió hem tingut que aplaçar alguna coordinació pel tema dels horaris o que es solapen les hores (la impartició de les classes amb el que sería un moment ideal per els demés professionals). Avaluació: El grau de satisfacció respecte a la posada en marxa de la millora del projecte, és alt ja que s’han portat a terme les activitats marcades des d’un primer moment i sembla ser que van ben encaminades. La meva sensació és que aquest any tots els alumnes que realitzen el projecte AVANT, ho acabaran amb èxit. Respecte els compromisos i acords amb els que s’havia arribat amb la coordinació del projecte cal destacar que han col·laborat i treballat activament per tal de que es porti a terme des d’un primer moment, facilitant les tasques tant internes com externes.

M’agradaria donar un espai de molta importància a les cites bibliogràfiques ja que son de molt d’ús en el meu projecte i sobretot molt important a les primeres sessions. M’han fet de suport respecte alguns aspectes acadèmics, professionals i laborals.

Fernández Gálvez, J. de D. (2005). La orientación educativa: claves de exito profesional : buscando la magia del mago sin magia. Granada: Grupo Editorial Universitario.

Ivars, J. y Martín, F. (2001). El psicopedag@ en un centro de educación secundaria: estrategias de intervención. Valencia: Promolibro.

González, B. [et al.]. “Panel de experiencias”. Cuadernos de Pedagogía (julio-agosto 1999), núm 282, p. 74-85. 
Gosálvez, A. (1990). Técnicas para la orientación psicopedagógica. Madrid: CEPE.
Martín, E.; Tirado, V (1997): “La orientación educativa: naturaleza y funciones”. La orientación educativa y profesional en la educación secundaria. Barcelona: ICE-Horsori. 
Monereo, C. y Solé, I. (coords.) (1996). El asesoramiento psicopedagógico: una perspectiva profesional y constructivista. Madrid: Alianza.

Aquesta web és molt interessant, relacionada amb l’orientació:
http://www.educaweb.com/esp/servicios/monografico/orientacion

I també considero que aquest document és interessant. Una petita explicació sobre els plans de millora:
http://www.fapaes.net/pdf/PWP.pdf

La meva funció al centre, tasques externes al projecte AVANT.

I al Departament de psicopedagogia realitzo principalment aquestes tasques i funcions:

Assessorament i suport en la creació de materials curriculars adaptats a les necessitats de l'alumnat.

Assessorament en la confecció dels plans individualitzats (adaptació curricular acceptada pel Departament d'Ensenyament) proposta del centre. La idea es el treball per projectes.

Seguiment d'alumnes amb dictàmen (PI): control als alumnes que tenen dictàmen per tal de que estigui controlada la seva situació i intervenció que es fa al centre.

Impulsar nous projectes com el de jardineria, lectura... per tal de que els alumnes puguin realitzar diverses tasques i que no caiguin en la rutina i així hi hagi una motivació extra.

Orientació (guiar en el procès d'aprenentatge): es realitza un seguiment i orientació en el procès d'aprenentatge, per tal de que l'alumne realitzi totes les tasques assignades i pugui fer-ho amb èxit.

Atenció individualitzada: realització d'entrevistes amb cita prèvia per tractar qualsevol dubte, problemàtica o dificultat que puguin sorgir al centre (o fora d'aquest i però que tingui repercusió al centre).

Impartició de classes a 1r i 2n (matèries d'orientació i reforç): orientació acadèmica i reforç de català i matemàtiques al primer cicle.

Coordinació amb el professorat (claustre), 1r, 2n cicle, cicles formatius i batxillerat.

Comissió de disciplina i convivència: participo activament en aquesta comissió, prenent decissions i donant suport sobre les accions vers als alumnes que presenten una conducta que no és correcta.

Coordinació amb l'EAP: realització de coordinacions setmanals amb l'EAP de primer i segon cicle, per tal de portar un control dels alumnes.

Comissió social (coordinació amb l'Espai Jove, Serveis Socials, treballador familiar, treballadora social de l'EAP i psicopedagogs de l'IES) traspàs d'informació, seguiment dels alumnes. 

diumenge, 17 de novembre del 2013

La meva funció al projecte AVANT.

Explicació descriptiva i acadèmica de les funcions que realitzo al centre.

Les meves pràctiques al centre de secundària estan basades en la intervenció directa al projecte AVANT i l'aplicació del pla de millora, proposat a l'anterior pràcticum, així com en diferents funcions que com a membre i/o col·laboradora al Departament de psicopedagogia, es realitzen.

Les funcions vers al projecte AVANT, on principalment estan enfocades les meves pràctiques, son:

Ajuda en la recerca de les empreses on l'alumnat realitzaría les pràctiques de treball: suport en la recerca d'empreses que més s'adaptin a les necessitats i preferències de l'alumne que estigui al projecte AVANT.

Optimització de la qualitat de les activitats que es realitzen, mitjançant propostes o activitats amb les que poden interaccionar amb altres persones/professionals (activitats al centre, no a l'empresa) i així donar una altra visió a aquest projecte en el que estan inmersos, ja que degut a algunes actituds i comentaris, dona la impressió que a algunes activitats no acaben d'estar comòdes.

Formació, orientació i integració laboral i acadèmica: realització de sessions on s'orienta i informa a l'alumnat, així com se li proporciona eines i recursos per tal de que puguin accedir al mercat de treball.

Formació conjunta amb l'equip de professorat implicit en el desenvolupament del projecte: realització de cursos de reciclatge i diverses formacions en relació a la implicació i la importància de l'accessibilitat a l'educació i posteriorment al mercat de treball o tenint en compte les diferents situacions que es tracten.

Suport en el disseny i la distribució horària per tal de poder conjugar la formació acadèmica i la formació laboral: buscar les diferents possibilitats d'horari per tal d'adaptar i combinar les dues tasques alhora.

Seguiment d'alumnes en empreses, una vegada estan realitzant les seves pràctiques: realització de visites i seguiment dels alumnes, mitjançant entrevistes amb els tutors de pràctiques fora del centre.